- Pieter van der Does is mede-oprichter en CEO van Adyen, het Amsterdamse betaalbedrijf dat 23 miljard euro waard is op de beurs.
- Van der Does zelf is goed voor plek 32 in de Quote 500 met een geschat vermogen van 1 miljard euro.
- In een interview met NRC vertelt de topman dat geld hem niet interesseert. Hij investeert zijn vermogen niet in vastgoed of startups.
- “Ik ben niet iemand die denkt: ik heb daar 5.000 euro in gestopt en nu is het een ton, ik ga een rondedansje maken”, aldus Van der Does.
Aan zijn auto zou je niet zeggen dat Adyen-baas Pieter van der Does miljardair is. Hij rijdt in een vijftien jaar oude Volvo XC90. “Daar passen veel mensen in”, merkt hij droogjes op in een interview met NRC.
De krant mocht bij hoge uitzondering spreken met Van der Does, de afgestudeerd econoom die in 1969 werd geboren in Amstelveen. Hij geeft maar één interview per jaar, omdat het afleidt van zijn baan: met het beursgenoteerde fintechbedrijf Adyen verouderde betaalinfrastructuur moderniseren.
Die missie is begonnen in 1997. In dat jaar staat Van der Does aan de wieg van Bibit, de voorloper van Adyen. Bibit handelt elektronische betalingen af via internet en is daarmee een van de eerste bedrijven die zich hierin specialiseert.
In 2004 verkopen de ondernemers de dienst aan Royal Bank of Scotland voor 90 miljoen euro. Twee jaar later richt Van der Does Adyen op, samen met John Caspers en Arnout Schuijff uit de Bibit-tijd.
Leuk weetje: ‘adyen’ betekent ‘nogmaals’ in de Surinaamse taal Sranantongo.
Pieter van der Does wil precies weten wat de cv-monteur doet
Na de succesvolle beursgang in 2018 is Van der Does doorgestoten tot de top 50 van de Quote 500. Hij is te vinden op plek 32 in de rijkenlijst met een geschat vermogen van 1 miljard euro.
Maar geld interesseert Van der Does niet, zegt hij tegen NRC. Een cliché dat wel meer rijkelui bezigen, maar de Adyen-topman lijkt het serieus te menen. Midden in het interview neemt hij een telefoontje aan van de cv-monteur. Ook al is Van der Does miljardair, het contact met de reparateur doet hij zelf.
"Vroeger repareerde ik het zelf – dat hoeft niet meer. Maar ik wil het wel begrijpen, anders vind ik het irritant. Welke sensors er in een cv zitten en welke er worden vervangen. Niet omdat ik bang ben voor 25 euro het schip in te gaan, maar omdat ik precies wil weten wat die monteur doet."
Investeren in vastgoed en startups doet Van der Does niet
Geld is geen drijfveer in zijn leven, zegt de Adyen-topman. Zijn vermogen investeert hij niet in startups. Dat is deels uit zelfbescherming: ook als hij ergens geld in stopt, wil hij precies weten wat ermee gebeurt. Daar wil hij zijn kostbare tijd niet aan kwijt zijn.
Maar hij mist ook de intrinsieke motivatie om geld met geld te verdienen. "Ik ben niet iemand die denkt: ik heb daar 5.000 euro in gestopt en nu is het een ton, ik ga een rondedansje maken."
Ook een carrière als pandjesbaas spreekt hem totaal niet aan. Van der Does wil liever zijn bedrijf uitbouwen. "Ondernemerschap gaat over ideeën. In plaats van iedereen te vertellen hoe goed je ideeën zijn, zeg je: ik bewijs het wel." Met dat bewijzen is Van der Does bij Adyen nog lang niet klaar.
Lees het volledige interview met Pieter van der Does bij NRC.
Lees meer:
- 7 dingen die je misschien niet weet over HEMA-eigenaar en pandavriend Marcel Boekhoorn
- Ali Niknam wil alleen superslimme mensen bij Bunq: ‘Wij durven te kiezen voor een bepaalde cultuur’
- Sytse Sijbrandij wilde eerst niks weten van investeerders, nu is zijn bedrijf GitLab $2,75 miljard waard
- Marco Aarnink, die Drukwerkdeal verkocht voor €24 miljoen, vindt Amsterdam ‘opgeblazen qua startups en salarissen’